Măsurarea piciorului

Încălțămintea trebuie să se potrivească perfect piciorului dvs., fără să fie prea lungă sau prea scurtă. Pentru a garanta o mişcare corectă a piciorului și un confort maxim, lungimea ideală a încălțămintei trebuie să fie cu 0,5 cm mai mare decât lungimea maximă măsurată a tălpii dumneavoastră. O încălţăminte confecţionată bine, nu va ceda în lungime, dar va ceda în lăţime circa 3-5 mm.   

Pentru a afla mărimea corectă a piciorului, va trebui să măsurați lungimea reală a tălpii:

Așezați o coală de hârtie pe podea. Puneți pe coală talpa piciorului, cu o șosetă similară celei cu care va fi purtată încălțămintea. În cazul sandalelor și a saboților de vară care se poartă fără șosetă, măsurarea o veți face pe piciorul gol. Stați în poziție verticală și rugați pe cineva să traseze cu un creion pe foaie întreg conturul tălpii dvs. Asigurați-vă că creionul este ţinut în poziţie verticală în timpul trasării, pentru ca vârful acestuia să nu intre sub conturul tălpii. Apoi, folosind un liniar, măsurați în centimetri cea mai lungă lungime a tălpii.

Măsura la pantofi se exprimă în centimetri cizmăreşti. Coversia faţă de centimetri normali: 1 cm normal = 1.5 cm cizmărești. Adică, dacă vrei să obţii mărimea în centimetri cizmăreşti, înmulţeşti lungimea calculată mai sus cu 1.5.

Exemplu: eu am măsurat 23,5 cm lungimea piciorului de la călcâi până la limita degetului mare. La aceasta se adaugă 0,5 cm pentru ca încălțămintea să fie confortabilă,  ceea ce ar înseamna: 24 x 1,5 = 36 adică aveți nevoie de măsura 36. 

Atenție! Încălţămintea nepotrivită poate avea efecte negative atât asupra piciorului, cât şi asupra întregului corp. Nu doar încălţămintea prea strâmtă face probleme, ci şi cea care este prea largă. Acesta, prin jocul ei, va crea o stare de discomfort total.  

De reţinut:  Picioarele nu ne sunt egale atât ca lungime, cât şi lăţime (grosime). Este indicată măsurarea ambelor picioare, iar măsura finală este cea a piciorului cel mai lung (dacă este cazul).

În perioada mai caldă nu se recomandă purtarea unei încălţăminte cu căptuşeală din blană sau textilă, pentru a evita transpiraţia piciorului, aceasta este indicată numai în perioada cea mai rece a anului.